Followers

Friday, December 2, 2011

Jom Buat Azam Baru !


Kenapa perlu azam baru?

Untuk me 'renew' kan semula semangat kita yang kian luntur disebabkan oleh 'clorox'.

Ayuh teman! Ambil sebatang pensel warna dan sekeping kertas lukisan, bukan untuk melukis atau mewarna. Tetapi untuk menulis apa jua azam yang kita ingin lakukan pada 1433H kali ini.

Kenapa perlu tunggu Tahun Baru, baru nak tulis azam baru kita? Tak payah, bukan kah kita ini sebagai umat Islam punya kalender hijrah kita yang tersendiri?

Kalau nak tulis semua azam kita tu, memang tak akan cukup sekeping kertas, walaupun dah guna kertas lukisan yang besar tu.

Untuk 'summarize' semua azam yang melimpah ruah, kita boleh membahagikan azam-azam kita kepada dua bahagian. Contohnya..

Bahagian yang pertama : Azam untuk menjadi Pelajar Hebat. (dunia)
Bahagian yang kedua : Azam untuk menjadi Wanita Solehah. (akhirat)

-gambar hiasan-

Tips untuk menjadi Pelajar yang Hebat sebenarnya sangat banyak kalau kita search dalam internet. Tetapi bergantung kepada individu itu sendiri, bagaimana dan macam mana dia hendak aplikasikan tips-tips tersebut dalam diri dia.

Contohnya bangun awal pagi dan mandi, tidak tidur selepas solat Subuh, ulangkaji pelajaran dan siapkan semua assignment yang pensyarah beri. Terpulang kepada diri masing-masing k..

Apa yang Fatin nak tekankan di sini ialah bagaimana kita nak jadi Wanita Solehah. Tips ni kadang-kadang Fatin sendiri 'missed some parts' untuk laksanakan. InsyaAllah, tahun hijrah yang baru ni, kita sama-sama cuba laksanakannya dan terus istiqamah.

Andai kata kita tidak dapat laksanakan apa yang kita rancang, jangan cuba cari alasan. Contohnya " tak ada masa, banyak sangat assignment nak kene siapkan"..

Actually orang yang berjaya, dia tak pernah cuba cari alasan kenapa dia tak boleh selesaikan sesuatu perkara. Bisikkan pada diri " ya Allah, maafkan ku tak dapat laksanakan apa yang telah aku rancang, silap diri aku tak dapat uruskan masa dengan sebaik mungkin.."

Sebab Allah sendiri bersumpah dalam al-Quran mengenai masa right? Yang manusia ni sentiasa dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, mereka berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran dalam surah 103 : al-Asr ayat 1-3.

***

1. Mula-mula sekali yang paling susah kita nak jaga ialah maksiat. Maksiat terbahagi kepada beberapa bahagian, antaranya : hati, mata, telinga, mulut, tangan, kaki dan sebagainya.

Banyak sangat dugaan, contohnya bila buka internet ni, mudah sangat gambar-gambar tak elok terpampang depan mata. Daripada sebuah gambar, mata melihat, hati kata 'wah..', tangan pula 'klick' dan kita hanyut seketika.. Nauzubillahiminzalik.

Sama-sama kita jaga ya, yang pertama sekali mata kita, nampak sahaja terus tutup., kalau tidak, bimbang kita boleh hanyut sekali. ' SAY NO TO MAKSIAT ! '

2. Perbanyakkan amalan-amalan sunat kita. Contohnya dalam ibadah dan amalan seharian.

Ibadah : solat-solat sunat taubat, hajat, tahajjud dan sebagainya ; puasa-puasa sunat isnin khamis dll..
Amalan: berkumur selepas makan, bersugi sebelum wudhuk dan lain-lain.

3. Bacaan Ma'thurat pada waktu pagi dan petang. Jika tak dapat baca pada waktu pagi, baca pada waktu petang k..

4. Zikir harian dengan selalu menyebut nama Allah swt dan juga kekasih agung-Nya, Muhammad saw. Tak kisah la sambil jalan, duduk dan baring.

Dengan berzikir insyaAllah kita dapat kurangkan dosa-dosa mengumpat, membuang masa dan sebagainya, malah hati juga akan bertambah tenang. Ketahuilah dengan mengingati Allah itu,
hati-hati akan menjadi tenang.” Surah Ar-Ra'd ayat 28.

4. Tadabbur al-Quran. Baca al-Quran dan tafsirnya sekali. Amalkan setiap kali selepas solat, kalau tak dapat sekalipun, dalam sehari tu kita dapat baca satu muka surat dan ke atas. InsyaAllah boleh sebab bila kita ingat Allah, Allah pun akan ingat kat kita <333

5. Berdoa pada Allah, apa jua, tak kisah, mesti doakan ibu bapa kita. Adulah pada Dia kalau kita ada masalah, kongsikan perkara-perkara gembira dengan Dia dengan sujud syukur selepas solat.

"When people hate you for no reason, always remember that Allah love you for no reason" sama-sama kita tukar yang negatif jadi positif :)

6. Bersedekah, sedekah ada banyak cara. Contohnya, belanja kawan kita makan, senyum dan macam-macam!


Bila tubuhmu lesu dan hilang semangat.. ALLAH tahu betapa kamu telah mncuba sedaya upaya..


Bila tangisanmu berpanjangan dan hatimu kedukaan.. ALLAH telah mengira setiap titis air matamu..



Bila dirimu telah terlanjur melakukan dosa.. ALLAH sentiasa menunggu taubatmu..

Bila kau telah mencuba segalanya tetapi masih tak berhasil.. ALLAH mengumpulkan segalanya untuk satu saat yang tak terduga..

Bila hatimu telah mengecapi kemanisan iman.. ALLAH telah berada hampir padamu untuk kurniakan kejayaan hakiki.. Hidup ini indah jika bersama ALLAH

SELAMAT BERAMAL ;)

Fatin Farhana Bt Muntasir
-Ampang, Kuala Lumpur-

1 comment:

  1. Assalamualaikum
    download film-film islami subtitle indonesia

    http://inspiremovie.wordpress.com/

    ReplyDelete